De top 5 misvattingen over certificatie

5 misvattingen over certificatie

Certificatie. Dat is toch allemaal hetzelfde? Wil je soms alles testen? Dat is je reinste kapitaalvernietiging! Opmerkingen die ik in de mail mocht ontvangen en niet voor de eerste keer overigens. Heeft de klant gelijk. Natuurlijk heeft de klant altijd gelijk alleen soms moet je het hem beter gaan uitleggen. Hij is niet de enige. Met enige regelmaat heb je met mensen vandoen die niet begrijpen hoe certificatie nu werkt. Ja, het is een saaie business. (niet mijn mening overigens). Het is complex en waarom zou je je erin verdiepen? Eigenlijk simpel, als je niet snapt hoe het werkt geef je er snel te veel aan uit en maak je geen gebruik van alle mogelijkheden en voordelen. De 5 misvattingen over certificatie;

1. Het is toch gecertificeerd dus het is goed

Hmm is dat zo? We kennen veel verschillende vormen van certificatie. Ik heb daar al eens eerder een stuk over geschreven: Hoe certificaten en rapporten op waarde schatten?

Het is dus zaak om te bepalen wat de waarde van een certificaat is maar ook wat het nu inhoud. Wat bedoelen ik daarmee? Nou als je een rapport hebt zijn er diverse zaken die je gewoon moet lezen. Wat is getest? Wat is het resultaat? Welk product betrof het? Was het de juiste norm? Is dit wat je zoekt? Laat je nooit vertellen “dit geld ook voor mijn product want het is precies hetzelfde” of “ik koop dit product bij de fabrikant maar er staat alleen mijn eigen naam op”. In dat laatste geval; vraag om een verklaring van de fabrikant waarin hij verklaart dat het product 100% identiek is. Vaak zal hij dat niet doen wat er zijn toch aanpassingen gemaakt voor die afnemer.

Dus vele valkuilen waar je goed op moet letten om te voorkomen dat je toch iets koopt of iemand gelooft wat eigenlijk toch niet goed is.

2. Certificatie is duur

Wanneer is iets duur? Natuurlijk, wanneer we iets doen dat geen waarde toevoegt aan het product. Wanneer voegt certificatie waarde toe aan het product? Dat kan op veel momenten zijn. Bijvoorbeeld als we een order alleen kunnen krijgen als we aan de klant kunnen laten zien dat het door hem gevraagde certificatie merk beschikbaar is. Dat heeft het certificatiemerk hele directe waarde.

Ook zijn er momenten dat een certificatie een “softe” extra waarde heeft. Wanneer gekozen wordt met vergelijkbare producten en het ene heeft het merk wel en de andere niet. Bij gelijke prijs zal de keus dan eerder zijn voor het gecertificeerde product?

Ook bij kwesties met controlerende instanties zal een certificatie merk extra waarde in de schaal leggen. Toegegeven voor consumentenproducten is die waarde er ook maar zolang de overheden zeer minimaal controleren en de boetes voor non-conforme producten niet echt hoog zal de waarde niet enorm zijn. Echter het risico op ongelukken die grote gevolgen hebben door non-conforme producten blijft natuurlijk wel een belangrijke extra waarde. Het is niet voor niets dat grote ondernemingen dat risico zeer beperkt zelf nemen.

3. Certificatie houdt productintroductie op!

Een productintroductie gaat gepaard met diverse processen. Een van die processen is het bewaken van kwaliteit en veiligheid. Dat gebeurt eigenlijk al bij de start van het ontwikkel traject van het product. Het is altijd verstandig om al bij de start direct te bepalen welke certificatie van belang is. Wat zijn de eisen van de klant? Wil hij dat er een certificatie merk op het product staat en zo ja welke. Aan welke eisen moet het product en het productieproces dan voldoen. In welke landen willen we het product gaan verkopen.

Na een goede inventarisatie is het verstandig om meteen de betreffende organisaties in te schakelen zodat men weet wat eraan komt en een juiste planning en kosten raming kan worden gemaakt. Vaak is het handig om de keuringsorganisatie reeds op dat moment in het gehele traject te betrekken. Dit maakt een realistische planning mogelijk voor de productintroductie. Hoed overigens altijd rekening met afkeuringen. Dat wil zeggen een afkeur komt eigenlijk pas aan het einde van het traject pijnlijk aan het licht. Dan moet er gecorrigeerd worden en mogelijk zelfs een stukje herkeurt. Dat levert vertraging op.

Dus op tijd starten met plannen en rekening houden met test en certificatie trajecten.

4. Certificatie voor één product zegt toch wel wat over het assortiment

Natuurlijk, als we 1 verlichtingstoestel keuren dan is het allemaal wel goed. Ten slotte geven ze allemaal licht en zitten er ledjes in. Dus wat wil je nu nog extra doen. Meestal een uitspraak van mensen die nog nooit hebben gezien wat testen en certificeren inhoud. Als een product er in meerdere uitvoeringen is moet per norm beoordeeld worden welke effecten de verschillen hebben op de testen. En zeker in sommige gevallen hoef je niets extra’s te doen. Is de buitenkant in een andere kleur gespoten zal dat voor de veiligheidsnorm niet van invloed zijn. Spreken we echter over bijvoorbeeld de RoHS in dit geval is niet gezegd dat die mooie rode lak niet toevallig cadmium bevat die in die groene lak niet zat.

Dus altijd goed bekijken welke verschillen er zijn en beoordelen wat de invloed van die verschillen zijn op de testen en de uiteindelijke certificatie. Ook het vooraf goed nadenken over toekomstige variaties op hetzelfde product is essentieel om de kosten zo ver als mogelijk te beperken.

Als je naar een certificatie instituut gaat en één product laat keuren en je komt een paar weken later terug met een afgeleide versie zijn de kosten altijd hoger dan wanneer dat vooraf was bedacht. Reden zijn er te over al is het enkel het feit dat deze instellingen moeten werken volgens hun accreditatie en daardoor een aantal bureaucratische procedures moeten volgen. Ook is een mooi voorbeeld dat nu een iets hoger vermogen bijvoorbeeld wordt gevraagd. Dat betekend meteen dat vaak een reeks van metingen opnieuw moet worden uitgevoerd terwijl als dit bekend was geweest vooraf enkel het hoogste vermogen gemeten zou zijn geweest.

Kortom certificatie van 1 model zegt iets over dat model en niet noodzakelijkerwijs over de afgeleide modellen. Staat het model niet op het certificaat is het niet gecertificeerd wat de leverancier ook beweert.

5. Ik wil het product wel, maar met een kleine modificatie.

De klant wil de modificatie. Dan vervalt het certificatie merk op het product. Is de klant daarvan op de hoogte? Let op de fabrikant blijft verantwoordelijk voor het eindproduct als hij toestemt in de modificatie. Dus hij dient het te leveren zonder het certificatie merk of de certificatie te laten aanpassen. Is de afnemer daarmee akkoord is dat natuurlijk prima maar let wel dat het product nog steeds aan de wettelijke eisen moet voldoen. Het moet dus veilig zijn.

Ook moet de afnemer zich beseffen dat meestal bestaande documenten geen geldigheid meer hebben of gewoon niet meer van toepassing zijn. Een voorbeeld, ik heb een verlichtingstoestel gekeurd met een driver van merk A en de afnemer wil dat merk B erin komt. Natuurlijk kan dat, maar let wel, de certificatie is niet meer geldig. Terecht? Een goede vraag, dat is afhankelijk van de specificatie van de driver. Ook verandert er mogelijk wat in bijvoorbeeld opgenomen vermogen en arbeidsfactor. Dat kan allemaal positief of negatief zijn maar het heeft zeker effect op certificatie.

Dus certificatie moet worden aangepast of zelf beoordelen maar altijd bedenken dat eventuele certificatie merken in de meeste gevallen vervallen (er bestaan uitzonderingen op die regel en dat is vooral afhankelijk van de wijziging zelf).

Certificatie complex?

Nee hoor dat is zeker niet mijn mening. Certificatie is voornamelijk gebaseerd op logica. Als iemand het heel complex maakt begrijpt hij waarschijnlijk niet wat hij aan het doen is. Ja, de keuringen en de normen zijn niet eenvoudig dat toegegeven maar het certificatie proces is eenvoudig en rechtdoorzee. En ja, ieder zijn vak. Je moet een timmerman niet vragen een stalenbrug te bouwen. De waarde van het certificaat hangt af van wat er is gedaan en natuurlijk uiteindelijk zijn er verschillende redenen om voor een certificatie te kiezen. Het maakt het zaken doen uiteindelijk alleen maar eenvoudiger en neemt problemen vooraf al weg. Dat is toch waar we het voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.