Nederland doet het goed in productveiligheid en verlichting

Hoe doet Nederland het eigenlijk op het gebied van productveiligheid en verlichting? In ons land zeggen we dat we altijd vooroplopen en vooral het beste jongetje van de klas zijn. Is dat eigenlijk ook zo, als we kijken naar de veiligheid van onze verlichting? In de dagelijkse praktijk zie ik zeer regelmatig producten die niet aan de eisen voldoen. Soms zijn dat eenvoudige dingen en op andere momenten zie je grove, grote problemen. Maar hoe doen we het dan internationaal gezien?

Een onderzoekje dus. In Europe kennen we het RAPEX systeem. Een website waar de overheden producten aanmelden die net aan de Europese eisen voldoen en war een maatregel is getroffen. Hierop staan dus vooral de serieuze zaken vermeld en de kleinere onvolkomenheden zul je hier niet vinden.

Dit systeem is openlijk toegankelijk dus tijd om hier eens te kijken wat de resultaten zijn gedurende dit jaar tot nu toe. Wel gerelateerd tot de verlichtingsindustrie want daar gaat deze blog tenslotte over.

Productveiligheid: aantal onveilige producten

Als we een analyse maken van de producten die zijn gemeld op RAPEX in de afgelopen 32 weken dan komen we tot het inzicht dat bijna 100 verschillende producten van de Europese markt zijn gehaald. Dit zijn allemaal producten waarvan is vastgesteld dat ze serieuze afwijkingen waardoor de veiligheid in het geding kan komen.

Als we dat onderverdelen in producten komen we tot het de volgende grafiek:

Productveiligheid en verlichting
Grafiek: Aantal meldingen per productsoort

Het aandeel armaturen is behoorlijk groot. Dan volgen de lichtkettingen en lampen hebben slechts een klein aandeel. Het aantal van de markt gehaalde componenten (lamphouders / drivers etc) is minimaal.

Waar komt het vandaan?

Productveiligheid en verlichting
Grafiek: Herkomst van de producten

De grafiek is duidelijk. Het overgrote deel komt uit China. Het is dan ook wel zo dat de meeste consumentenproducten nu eenmaal daar geproduceerd worden en niet in Europa. De controles die uitgevoerd worden richten zich vooral op consumentenproducten en veel minder op de B2B markt.

Hoeveel wordt er gecontroleerd?

Natuurlijk is dan interessant om te weten in welke landen het meest wordt gecontroleerd. Dat is lastig te bepalen want die informatie is niet beschikbaar. Maar zouden de producten die in Nederland binnen komen veel anders zijn dan in de ons omringende landen? Tenslotte ook in Nederland zullen de meeste producten vanuit China komen. Laten we daarom eens kijken welke landen producten hebben gemeld. Dat zal een aardige maat zijn voor de mate van controle die de verschillende landen uitvoeren.

Productveiligheid en verlichting
Grafiek: Aantal meldingen per land

In de eerste 32 weken van dit jaar zien we dat Nederland 1 product heeft gemeld als onveilig terwijl Spanje als koploper er 19 heeft gemeld. Er staan ook nog flink wat landen niet tussen zoals ons buurland België en landen als Italië. In principe zegt dat dus niet perse dat we weinig controleren echter ligt de aandacht niet bij verlichting, dat kunnen we wel vast stellen.

Welke maatregelen worden genomen?

Nu is het één ding om te weten dat er gecontroleerd wordt. Misschien belangrijker is welke maatregelen dan worden genomen als er een serieus probleem is geconstateerd. Dat wordt ook op Rapex gemeld. De resultaten zijn dan als volgt:

Productveiligheid en verlichting
Grafiek: Opgelegde maatregelen

In 42 % van de gevallen is dus een product recall geeist. Dat heeft een flinke impact natuurlijk op de getroffen bedrijven. Mogelijk nog erger is de 8 % die zijn voorraad moest vernietigen. Bij een recall kun je mogelijk nog tot herwerken overgaan en alsnog het verbeterde product verkopen maar bij vernietiging is alles verloren. Krijg je alleen een verkoop verbod is er nog wel eea te redden maar in alle gevallen zal het een flinke kostenpost zijn.

Conclusie

Kunnen we nu zeggen dat Nederland het goed doet op gebied van productveiligheid? Ja, op het eerste gezicht lijkt het allemaal heel erg goed. Wij hebben maar 1 product van de markt hoeven halen in de afgelopen 32 weken. Dat is dus heel goed vergeleken met Spanje. De vraag is echter in hoeverre hebben we ook daadwerkelijk controle uitgevoerd in Nederland. Helaas heb ik daar het antwoord niet op dus een definitieve conclusie is niet te trekken.

Geïnteresseerd in productveiligheid, relatie met CE en CE procedures? Lees mijn boek “De verlichtingsindustrie en CE“. Het geeft een duidelijk stappenplan om tot CE conformiteit te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.