Verliest Europa de controle over veiligheid?

Recentelijk publiceerde een aantal Nederlandse controlerende instanties een rapport over een gezamenlijk onderzoek naar het voldoen aan de wettelijke eisen van led lampen. De resultaten zijn bedroevend. De conclusie is dat eigenlijk geen enkel product volledig aan de eisen voldoet. We hebben het hier over CE wetgeving!

Rapport

Gelukkig misschien niet allemaal even erg. Veel producten voldoen niet aan de administratieve eisen maar zijn technisch nog wel ok. Maar het aantal producten dat niet voldoet aan de technische eisen is significant.

Heel bijzonder is dat op 7 producten niet eens de CE markering was aangebracht. Apart want lampen zonder die CE markering mogen helemaal niet verkocht worden in Europese unie dus hoe kunnen die verkocht worden. Kent de industrie de regels nog wel? Er zijn ook wel heel veel regels tegenwoordig, echter zijn deze voor het grootste deel door de industrie aan de politiek gevraagd.

Het idee van CE was het creëren van een “level playing field”. Gelijke concurrentie voor iedereen. Het lijkt echter dat dat alleen voor die ander geldt. Of toch voor iedereen? Natuurlijk mijn antwoord moge duidelijk zijn maar hoe tackelen we nu die problemen met producten die niet aan de eisen voldoen. CE hebben we nu al meer dan 20 jaar maar is de kwaliteit en veiligheid van producten nu zo enorm verbeterd? Een interessante vraag.

Energy labeling is bij de meeste fabrikanten/importeurs niet in het vizier. 50% van de producten voldeed niet aan de eisen op dit punt. 25 % van de fabrikanten/importeurs wisten niet eens wat CE inhoud. Ze zetten het op het product maar beseffen niet dat ze daarmee verklaren dat het product aan alle wettelijke eisen in de unie voldoet. Ik krijg dan het gevoel dat er maar wat gekopieerd wordt van een ander product zonder te begrijpen wat er precies gekopieerd word.

Meer dan 50% van de producten voldeed niet aan de veiligheidseisen. Ongeveer 20% voldeed niet aan de EMC eisen. Hier zijn nog metingen gedaan maar voor de energy labeling heeft men geen metingen gedaan maar slechts een administratieve beoordeling en dat leidde ook al tot vele opmerkingen (incorrecte labeling en verkeerde waarden).

Eind dit jaar gaan de diensten wederom controleren of de afgesproken verbeteringen zijn geïmplementeerd. Hopelijk is dat een positievere ervaring dan het huidige onderzoek. Meer producten op de markt die aan alle eisen voldoen is essentieel.

Gelukkig zien we ook steeds meer initiatieven vanuit de industrie. Het is denk ik goed als de industrie zelf controlerend gaat worden. De autoriteiten kunnen de hoeveelheden niet aan en de industrie zou samen met de autoriteiten het probleem moeten aanpakken. Samen staan we sterk in het verbeteren van de markt en het zorgen dat we veilige producten hebben die aan alle wettelijke eisen voldoen. Dan kan er op een gezonde manier geconcurreerd worden tussen de bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.