Wat is kwaliteit in LED land?

Wat is kwaliteit. Een opmerking die ik deze week langs kreeg was dat de kwaliteit van bepaalde LED producten niet voldoende was en dat daar wat aan moet gebeuren. Nu kunnen we het denk ik wel snel eens worden over het punt dat niet alle LED producten een acceptabele kwaliteit hebben. De vraag rijst dan natuurlijk wat is dan wel acceptabele kwaliteit.

Dit vraagstuk is nog niet zo eenvoudig. Want wat is dan kwaliteit en in wie bepaald wat goed is en wat niet. Ik heb met een klant te maken die zegt hoogwaardige LED modules te maken. Deze modules zijn ontworpen zodanig dat de kleurweergave enorm goed is. De kleurverschillen in de productie zijn niet visueel waarneembaar en over tijd blijft de kleur zeer nauwkeurig behouden. Klinkt als goede kwaliteit echter de levensduur van dit product is kort, dat wil zeggen ongeveer 20.000 uur bij L90.

Een andere fabrikant maakt LED modules die een kleurweergave hebben van ongeveer 60. De kleurverschillen zijn zichtbaar, dat wil zeggen zo ongeveer 3 McAdam ellipsen. De levensduur is echter zo’n 100.000 h bij L80.

Als we nou beide gaan bekijken vanuit de eindgebruiker. De eerste module wordt ingezet in een retail omgeving. De kleurweergave en de kleurverschillen zijn daarom enorm belangrijk want die bepalen de uitstraling van de winkel en hoe de producten eruit zien. De winkel wordt na ongeveer 4-6 jaar opnieuw ingericht met gevolg dat de verlichting ook wordt vervangen een levensduur van 20.000 uur is dus voor deze toepassing levenslang. Prima module dus.

De tweede module past in die winkelomgeving helemaal niet. Als die module echter wordt toegepast in een straatverlichting is het oordeel anders. De kleurweergave op de snelweg is niet belangrijk en de palen staan zover uit elkaar dat de kleur verschillen eigenlijk niet waargenomen kunnen worden. Ook zou een klein kleurverschil niet storend zijn op de snelweg. Wat echter van groot belang is is de levensduur. Je wilt niet telkens weer modules moeten vervangen en als het armatuur pas na 20 jaar vervangen hoeft te worden is dat een goede zaak. De eerste modules zou hier dus niet geschikt voor zijn.

De mate van kwaliteit is dus in beide gevallen volledig anders en voor de ene eindafnemer zijn eigenschappen belangrijk die voor de andere slechts bijzaak zijn. Het is dus erg moeilijk om in het algemeen te zeggen wat de kwaliteitsniveaus moeten zijn.

De definitie die dan prima vindt passen is “Kwaliteit is de mate waarin goederen en diensten voldoen aan de eisen, behoeften en specificaties van de afnemer, klant en gebruiker.” Kwaliteit is dus anders voor ieder individu en kun je niet zomaar vast leggen voor iedereen. De markt zal zichzelf regelen. Dit levert de niches op waarin ondernemingen kunnen floreren en concurrentie mogelijk is.

Jacob

One thought on “Wat is kwaliteit in LED land?

  1. Waarom inleveren op bepaalde kwaliteitsniveaus, waarom wordt er niet gestreefd naar het best mogelijke licht (dynamisch daglicht) wat met de huidige licht/elektronische kennis haalbaar en betaalbaar is…? Ammanu streeft naar het beste denkbare licht qua duurzaamheid en gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *